Bucketlist,  Ervaringsdeskundigheid,  Persoonlijk

Trouwen in een Rolstoel: 10 Tips op Basis van Mijn Ervaring

Trouwen in een rolstoel, het stond op mijn bucketlist. Inmiddels heeft de dag plaats gevonden en het was fantastisch! Veel leuke mensen konden er bij zijn, het eten en de locatie was goed, we hadden een leuke fotograaf en een mooie ceremonie. Mijn rolstoel was op die dag erg belangrijk. Hoewel ik wel kleine stukjes kan lopen, kan ik niet goed staan om met mensen een praatje te maken. Door mijn rolstoel te gebruiken spaar ik een hoop energie en heb ik minder pijn. Daarnaast zit ik veel beter in mijn elektrische rolstoel dan op een gewone stoel. Kortom: trouwen zonder rolstoel was geen optie, dus besloot ik er het beste van te maken. Hoe ik dat gedaan heb kun je lezen in dit blog met tips voor trouwen in een rolstoel.

1. Kies de juiste partner die jou accepteert inclusief rolstoel

Misschien een open deur, maar als je gaat trouwen is dit natuurlijk het aller aller belangrijkste. Gelukkig zit dit bij ons wel goed. Mijn partner neemt me zoals ik ben en ik hem. De rolstoel is nooit een issue geweest in onze relatie. Mijn rolstoel geeft ons vrijheid om samen meer te kunnen doen.

2. Location is key

Wanneer je weet dat je gaat trouwen in een rolstoel zorg dan dat je een toegankelijke locatie kiest. Zeker een elektrische rolstoel til je niet even een trapje op. Wanneer je gaat trouwen moet je een aantal dingen op elkaar af stemmen voor je een datum kiest, zoals de fotograaf, ambtenaar etc., maar wij kozen eerst de locatie en hebben de rest daar aan aangepast. Wij hebben onze locatie, Restaurant de Twee Provinciën, in november besproken voor onze bruiloft eind mei. Hier hoefden we geen concessies te doen op het gebied van toegankelijkheid. Zeker wanneer je gezondheid wisselt is het heel fijn om te weten dat je alles met rolstoel kan doen als het nodig is. Door alles op één locatie te doen spaarden we ook veel tijd en energie, dus ook dat kan ik zeker aanraden.

3. Plan volgens je energie

Wanneer je gaat trouwen wil je daar zo veel mogelijk van genieten, ook als je chronisch ziek bent of een beperking hebt. Ik ben geen ochtend mens, dus vroeg beginnen was voor ons geen optie, maar misschien voor jou juist wel, dat is persoonlijk. Wat ik heel fijn vond, was dat ik daardoor mijn gewone thuiszorg kon hebben op de reguliere tijd. Ik en mijn autisme houden van ritme. Ik heb er nog over nagedacht of ik naar de kapper wilde voor haar en make-up, maar heb uiteindelijk besloten dat dit me de energie niet waard was. Gelukkig wilde de thuiszorg me wel helpen met mijn haar föhnen (dat doe ik anders nooit). Daarnaast had ik een bloemenkrans gekocht voor in mijn haar, waardoor het er zonder al te veel werk wel heel feestelijk uitzag.

Aanvankelijk wilden we de dag afsluiten met een diner, maar omdat ik tegen die tijd waarschijnlijk al op zou zijn, kozen we er voor om juist te beginnen met een lunch. Onze dag zag er als volgt uit: 12.00 Lunch met een klein gezelschap, 13.30 Foto moment, 14.45 Ceremonie, 15.45 Taart & Borrel, 18.00 Naar huis. Voor ons werkte dit heel goed. Ik heb echt van het eten kunnen genieten en het was fijn om voor de ceremonie nog even wat uitgebreider te kunnen praten met sommige mensen.

4. Kies voor comfort als je gaat trouwen in een rolstoel

Het is makkelijker om te genieten van je dag als je je lichamelijk zo fijn mogelijk voelt. Hakken zijn prachtig en het voordeel van een rolstoel is dat je er niet op hoeft te lopen, maar als je voeten snel koud worden dan is het fijn als je ook sneakers bij je hebt. Bij de keuze voor de jurk is het belangrijk dat je ook kijkt hoe het is als je er in zit. Een hoepelrok is bijvoorbeeld geen goed idee. Strak bruidsondergoed is natuurlijk super sexy, maar normaal kunnen ademen is ook heel wat waard. Bovendien wie ziet dit nou? Omdat het best koud was droeg ik onder mijn jurk zelfs een sportlegging. Een jasje wat je makkelijk aan en uit kan doen is ook geen overbodige luxe. Zelfs de keuze voor mijn elektrische rolstoel in plaats van mijn handrolstoel was een keuze vanuit comfort. Ik kan daar namelijk beter in zitten en mijn houding wisselen. Ja, deze is wel groter en valt misschien meer op, maar comfort is zeker op je trouwdag heel wat waard!

5. Een klik met de ambtenaar

Voor een mooie persoonlijke ceremonie is het fijn als je een beetje een klik hebt met de ambtenaar. Wij kozen voor een trouwambtenaar die zelf ook te maken had met een lichamelijke aandoening. Natuurlijk is dit op zichzelf geen garantie voor een klik, maar iets gemeenschappelijks schept toch sneller een band. Doordat hij begreep hoe het leven met een beperking is, begreep hij ons leven ook beter. Daardoor werd de speech persoonlijker en was het echt onze dag. Daarnaast kon hij ook beter meedenken in hoe we de ceremonie gingen vormgeven op een rolstoelvriendelijke manier. Met het Ja-woord ging mijn vriend bijvoorbeeld staan en ik met de zit-lift van de rolstoel omhoog (nog een voordeel van de elektrische rolstoel).

6. Maak je rolstoel onderdeel van de dag

Natuurlijk draaide onze dag niet om mijn rolstoel, maar om onze liefde. Maar de rolstoel is wel onderdeel van mij geworden en mag gewoon gezien worden. In het dagelijks leven is mijn rolstoel ook gepimpt, dus waarom zou ik dat op mijn trouwdag niet doen? Ik kocht wat plastic rozen en stof en ging aan de slag. Een houten bordje met de tekst “Bride”, maakte het af. Verder hadden we gevraagd aan mijn schoonzusje en zwager om aan het eind van de ceremonie blikjes aan de achterkant van de rolstoel te knopen. Zelfs de caketopper had een figuurtje in een rolstoel. Naast mijn rolstoel had ik ook een mooie rode wandelstok (@neowalk) gekocht die bij mijn jurk paste. Deze heb ik voor korte stukjes veel gebruikt en is nu nog steeds een mooi aandenken aan onze trouwdag. Door hulpmiddelen te kiezen die bij mij passen kon ik mezelf zijn.

7. Trek je niets aan van wat anderen vinden

Het leuke aan je trouwdag is dat je samen met je partner helemaal mag bedenken hoe je het wilt hebben. Mijn partner houdt enorm van appeltaart, dus wij kozen appeltaart als bruidstaart. Wij hebben altijd enorm veel lol bij het liedje “Ring of Fire” van Johnny Cash, dus dat kozen we voor na de ceremonie. Hierdoor werd de dag alleen maar leuker en persoonlijker.

Voor het gebruik van mijn rolstoel gelde hetzelfde. Ik heb me zo weinig mogelijk aangetrokken van de mening van anderen. Wanneer ik een stukje wilde lopen, dan deed ik dat. Lopen en een rolstoel gaan in het hoofd van veel mensen niet samen. Ik kies er alleen voor om dat niet mijn probleem te laten zijn. Van een familielid wat ik al lang niet had gezien kreeg ik de opmerking dat het erg schokkend was om mij zo te zien in een elektrische rolstoel. Ik zou liegen als ik zeg dat het niets met me doet, maar ik kies er voor om het naast me neer te leggen. Ik kies voor mijn vrijheid.

8. Foto’s in een rolstoel

Wanneer je in een rolstoel zit, zeker in een handrolstoel, dan zit je wat lager dan de meeste mensen. Voor foto’s is het mooi als de fotograaf dan iets bukt zodat je recht in de camera kijkt. Onze fotograaf, Anne Droogsma, had zelf ook nog wat research gedaan en kwam ook met wat poses die we konden doen om speelse afwisselende foto’s te krijgen. Wat kan is toch net iets anders dan bij twee staande mensen. Om wat ideeën op te doen kun je ook zelf wat foto’s googelen van poses in een rolstoel. Wij hebben bijvoorbeeld ook foto’s gemaakt waarbij mijn man bij mij op schoot zat, of waarbij hij achter mij stond en zijn armen om mij heen sloeg. Zelf ben ik heel blij met het resultaat van onze fotoshoot.

9. Vraag om hulp

Wanneer je gaat trouwen in een rolstoel zul je waarschijnlijk meer dan een gemiddeld persoon hulp nodig hebben. De wereld is nou eenmaal niet op rolstoelen gebouwd en sommige dingen zijn nou eenmaal makkelijker te doen als je loopt. Andere dingen schelen een hoop tijd en energie als je ze door anderen laat doen. Het voordeel van je trouwdag is dat mensen vaak extra behulpzaam zijn en graag dingen voor je willen doen. Daarnaast geef je mensen om wie je geeft een rol in jou dag, wat de dag alleen maar mooier maakt. Dus vraag om hulp als dat nodig is!

Een extra uitdaging kan zijn om het daarna los te laten. Zo moest ik de versiering van de locatie overlaten aan onze ceremoniemeester, mijn echtgenoot en een getuige. Ik had liever zelf hierbij de touwtjes in handen gehad, maar door het los te laten kon ik een rustige ochtend hebben waardoor ik de dag goed vol hield. Dat was het me wel waard.

Andere dingen die we hadden uitbesteed waren het ophalen van de taart en het maken van de speciale glutenvrije taart, het uitdelen van de bellenblaasjes aan de kinderen voor de ceremonie en het helpen met opruimen en meenemen van de cadeaus na afloop. Daarnaast heeft mijn schoonzusje mij op de dag nog extra geholpen door te helpen met mijn schoenen wisselen en het pakken van spullen waar ik niet goed bij kon. Juist door de hulp van de mensen dicht bij ons werd onze dag extra mooi.

10. Kies niet voor de wmo taxi als je gaat trouwen in een rolstoel

Deze tip zal weinig mensen die mijn vorige blog hebben gelezen verbazen. Uit ervaring kan ik vertellen, er is niets zo vervelend is als een taxi die niet komt opdagen. Het geeft veel stress en bovendien wil je aan het eind van de dag waarschijnlijk graag naar huis, hoe leuk het ook was. Probeer voor het vervoer daarom iets ander te regelen. Als je een handrolstoel hebt kan deze wellicht in een gewone auto. Met een elektrische rolstoel is het wat lastiger als je zelf geen rolstoelbus hebt, maar misschien dat de Zonnebloemauto dan een optie is, of een reguliere taxi. Dit kost meer, maar het scheelt een hoop stress. Als je voor een locatie in de buurt kiest kan met de rolstoel zelf rijden ook een goede optie zijn, uiteindelijk ben ik op die manier ook thuis gekomen!

De trouwfoto’s op deze pagina zijn gemaakt door fotograaf Anne Droogsma (stoerefoto.nl) ingehuurd via goedkope-trouwreportage.nl

Heb jij nog tips voor het trouwen in een rolstoel?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.