Bucketlist,  Persoonlijk

Ballonvaren met een Beperking? Kan Gewoon!

Iets wat ik al héél lang héél graag wilde doen is ballonvaren, het staat niet voor niks op mijn bucketlist. Maar ballonvaren met een fysiek beperking, kan dat wel?

Ik kan me nog herinneren dat we een keer op een camping stonden, toen ik een jaar of 6 was, en er vanaf ons veldje luchtballonnen gingen opstijgen. Fascinerend vond ik het. Vooral toen we mochten “helpen” met het uitleggen van een ballon en er zelfs in mochten lopen toen hij werd opgeblazen. Fantastisch! Natuurlijk was het super jammer dat wij toen niet mee mochten de lucht in. Maar ja, ik was toen nog niet eens groot genoeg om over de rand van de mand te kijken. Een droom was wel geboren. Wanneer het mooi weer was gingen mijn zusje en ik vaak luchtballonnen spotten vanaf de achterbank in de auto, ons afvragend hoe het daarboven was. Sindsdien heb ik mezelf altijd voorgehouden, ooit ga ik nog eens de lucht in met een heteluchtballon..

Gelukkig is ooit niet nooit geworden en blijkt ballonvaren met een beperking zeker mogelijk. Er is namelijk een speciaal aangepaste ballonmand voor mensen met een fysieke beperking, mede mogelijk gemaakt door Stichting de Zonnebloem. Deze ballonvaart is te boeken bij Ad ballon. In de ballonmand kunnen 6 passagiers mee. Twee mensen kunnen zitten en vier staan. Daarnaast gaat er natuurlijk een piloot mee in de mand die de brander bediend en een aantal gasflessen en apparatuur. Verder is er ook een ballonauto met aanhanger en een grondteam aanwezig. Meestal zijn dit grotendeels vrijwilligers. Bij ons waren er vier mensen mee om te helpen met het klaarmaken en opruimen van de ballon (waarvoor heel veel dank!).

Foto van mijn man, vader, zusje en moeder in het park
De beste stuurlui wachten op een bankje in het park op de ballonauto.
Mijn man Eirik de Visser, jarige vader Jan, zusje Irene en moeder Hennie van Setten.

Ready… Steady… Go!

Op zaterdag 27 juli, mijn vaders verjaardag, was het zo ver. Om 19.00 hadden we de ballonvaart geboekt. De hele week hielden we al het weer in de gaten, want ballonvaren kan alleen bij goed en rustig weer. De voorspellingen waren wisselend, maar werden in de loop van de week steeds beter. Aan het begin van de middag kregen we bericht van de piloot dat we definitief konden gaan varen die dag. Yes!!!

Wij hadden geluk dat we konden opstijgen vanuit het park nog geen 5 minuten vanaf ons huis. Ideaal want dit scheelt een hele hoop tijd en energie voor mij. Dat deze ballonvaart op locatie kan, maakt het veel toegankelijker voor veel mensen. Met mijn inklapbare Rollz Motion duwrolstoel gingen we naar het park. Niet veel later kwam ook de ballonauto al, en werd de ballon gereed gemaakt voor vertrek.

Het klaarmaken begint met het uitleggen van de ballon en het klaarleggen van de mand met de brander. Dan worden alle touwen en kabels gecontroleerd. Vervolgens wordt de ballon gevuld met lucht met een grote ventilator. Als de ballon bijna vol met lucht is, kruipen de eerste staande passagiers in de mand. Dan doet de piloot de brander aan en gaan de ballon en de mand recht op staan. Nu mogen de overige passagiers er in. De zittende passagiers kunnen er via een deurtje in. De zittende passagiers krijgen een gordel om, het deurtje gaat dicht en dan is de ballon klaar voor vertrek! De rolstoel en overige spullen kunnen mee in de ballonauto. Eventueel zijn er ook speciale veldrolstoelen voor mensen die helemaal niet kunnen lopen. Op deze manier is ballonvaren met een fysieke beperking dus gewoon mogelijk!

Foto’s: Eirik de Visser, Hennie van Setten en Ellie van Setten

De Lucht in

Wat het vliegen in een luchtballon zo anders maakt als het vliegen met een vliegtuig, is hoe rustig het gaat. Bij een vliegtuig voel je het heel duidelijk als je loskomt van het asfalt, bij een luchtballon voel je dit moment niet echt. Omdat we in het park waren en daar over de bomen heen moesten, maakten we al snel meer hoogte. Alles werd steeds kleiner, en voor we het wisten vlogen we over alles heen: mensen, bomen, huizen en water. De wind bepaalde waar we heengingen. Dit is waarschijnlijk waarom het ballonvaren heet, want het voelt alsof je drijft in de lucht. Net als de stroom van het water en de lucht bepalen waar je heen gaat in een boot zonder motor, bepalen luchtstromen waar je uitkomt met een ballon. De piloot kan alleen de hoogte van de ballon bepalen.

Foto’s: Eirik de Visser

Omdat bij ons de wind vooral uit het (noord) westen kwam vlogen wij met de ballon van Nieuwegein naar Culemborg. Op onze vlucht kwamen we van alles tegen. Eerst gingen we natuurlijk over onze prachtige woonplaats Nieuwegein (is dit sarcastisch bedoeld? waarschijnlijk wel!). Vervolgens passeerden we de Lek, kwamen we langs Vianen, Hoef en Haag, Hagestein, en vlogen we recht over Everdingen. Dit was erg leuk omdat veel mensen daar vanaf de grond zwaaiden. Daarna ging de piloot nog even zijn laag-vlieg skills demonstreren, en vlogen we zo laag over een maisveld dat de mais de onderkant van de mand raakte. Ondertussen ging de zon al bijna onder, dus besloot de piloot vlak voorbij Culemborg te landen. De ondergaande zon maakte het laatste stukje van de vlucht extra mooi, doordat de lucht prachtig oranje kleurde.

Foto’s: Irene van Setten

Een Noodlanding

Onze ballonvaart eindigde met een noodlanding. Dit klinkt misschien eng, maar elke ballonvaart eindigt met een noodlanding. Een noodlanding vind namelijk plaats wanneer een luchtvaartuig zonder stuurmogelijkheden (zoals een ballon) landt. Bij wet is dit altijd toegestaan. In principe mag een ballon dus altijd en overal landen, maar niet elke plek is geschikt natuurlijk. Wij moesten op zoek naar een veld wat niet te nat en sompig was, zodat de ballonauto ons ook weer op kon halen. De piloot koos een veld uit wat net gemaaid was, omdat daar al zware machines over gereden hadden. De landing ging vrij soepel. We gleden een klein stukje door met de mand, maar die bleef wel keurig overeind staan.

Foto’s: Hennie van Setten

Hoewel een ballon dus overal mag landen, is niet elke boer er blij mee. Daarom proberen ballonvaarders het veld altijd weer netjes achter te laten, en melden ze zich altijd eerst bij de boer. Soms krijgt de boer ook een kleine vergoeding, zodat iedereen aan het eind van de dag tevreden is. Toen duidelijk was dat we voorbij Culemborg zouden landen, gaf de piloot dit ook door aan het grondteam, zodat zij daar ook heen konden gaan. Vanuit de ballon konden we hun auto al zien rijden. Na de landing pakten zij de ballon weer in, met wat hulp van mijn familie. Niet veel later waren we ook al weer op weg terug naar Nieuwegein.

Route die we hebben afgelegd op basis van foto coördinaten en Google Maps.
Kaartje gemaakt door Jan van Setten

De After-Party

Normaal gesproken vindt er direct na de ballonvaart nog een champagne toast plaats. Volgens een oud gebruik worden de ballonvaarders dan gekroond tot baron en barones. Toen het ballonvaren net uitgevonden was in Frankrijk, vond de Franse koning ballonvaarders zo moedig, dat ze baron of barones werden van het stuk land waar ze landen. Om dit te vieren, namen de ballonvaarders vaak al een fles champagne mee aan boord van de ballon. Tegenwoordig is deze traditie iets aangepast. Ballonvaarders krijgen een beetje gras op hun hoofd, waarover champagne wordt gegoten, en zijn dan baron en barones van het stukje land op hun hoofd.

Gelukkig is ons dit prachtige gebruik bespaard gebleven, want mijn zusje moest de tram en trein naar huis halen. Dus wij reden met de ballonauto terug naar Nieuwegein, brachten haar naar de tram en proosten toen op de parkeerplaats voor ons huis met een glaasje ijsthee op de mooie ballonvaart. Ook sfeervol! Als aandenken kregen we nog een certificaat, maar veel belangrijker zijn natuurlijk de prachtige herinneringen aan deze dag.

Foto’s: Ellie van Setten

Ballonvaren met een beperking… Zeker doen!

Ik ben heel dankbaar voor deze dag. Het was heel mooi om dit met mijn familie te kunnen delen. Zeker nu mijn ouders ook niet meer de jongste zijn en het voor mijn vader ook al niet meer vanzelfsprekend was om nog in een gewone ballon mee te varen. Ik ben ook heel dankbaar voor alle mensen die ballonvaren met een beperking mogelijk maken, zoals de Zonnebloem en de lieve mensen van Ad Ballon. Wanneer je als gehandicapte dagelijks zoveel drempels tegen komt, dan is het extra fijn dat iets wat minder vanzelfsprekend is, wel gewoon kan! Natuurlijk is ballonvaren niet de goedkoopste hobby en daardoor niet voor iedereen weg gelegd. Een aangepaste ballonvaart kost 1350 euro, en daarnaast betaalden we nog wat extra om vanuit Nieuwegein te kunnen vertrekken en voor het vervoer terug. Zeker gezien alle hulp, de aanwezigheid van een heel team, en de prachtige ervaring vond ik dit het wel meer dan waard. Ik ben zo blij dat ooit niet nooit is geworden, en ook nog op mijn vader zijn verjaardag, het kon niet beter!

Kortom: Ballonvaren met een beperking? Aanrader, Zeker Doen, Top dag!

familiefoto in de ballon
Familieportret op grote hoogte!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.