Wheelchair symbol
Hulpmiddelen

Rolschaatsen of Rolstoel? Waarom niet allebei!

Als kind vond ik rolschaatsen super leuk. Later kwamen skeelers in de mode en waren rolschaatsen in mijn maat lastig te verkrijgen. Ik ging dus over op skeelers. Maar omdat ik van skeeleren snel last van mijn enkels en benen van krijg en dit dus al een tijd niet meer doe, dacht ik: waarom niet weer rolschaatsen? Na jaren twijfelen en overleg met de fysio had ik eindelijk de keuze gemaakt om het toch weer te proberen. Bijna tegelijk verrekte ik alleen mijn enkelband en dus lukt zelfs lopen me nu niet goed. We leenden daarom tijdelijk een rolstoel zodat ik toch iets meer buiten kom.

Deze situatie zette me aan het denken, want eigenlijk lukt het me de laatste jaren steeds al niet goed om alles te lopen tijdens dagjes uit. Een blokje om lopen gaat prima, maar winkelen of museums bekijken hou ik niet goed vol. Door mijn hypemobiliteit kost lopen-staan-lopen-staan me heel veel energie. Ik ben daardoor steeds meer bezig met het zoeken naar bankjes en andere zitplaatsen, in plaats van dat ik nog geniet van een uitje. Bovendien, het steeds opstaan kost me ook veel energie. Daarom zou een rolstoel misschien toch een goed idee zijn.

Is dit niet tegenstrijdig?

Het voelt zo tegenstrijdig, aan de ene kant wil ik rolschaatsen, aan de andere kant misschien een rolstoel. Maar waarom zou dat eigenlijk niet kunnen. Ik wil de rolschaatsen voor heel iets anders gebruiken dan de rolstoel. Ik ga er korte ritjes mee maken, en bouw hopelijk op een leuke manier weer wat spierkracht en conditie op. De rolstoel gebruik ik om energie te sparen en om dingen te doen die ik anders niet meer zou kunnen. Waar we nu soms plotseling terug moeten uit de stad omdat ik het niet volhoud, zou ik dan af en toe kunnen rusten.

Nadelen rolstoel

Aan een rolstoel zitten ook veel nadelen. Ik kan mezelf maar beperkt voorruit krijgen in zo’n ding, dus ben ik afhankelijk van hulp. Daarnaast zit je lager, wat ook niet ideaal is als je dingen in het museum wil bekijken. Ik wil niet te veel spierkracht verliezen in mijn benen. Er kleeft veel stigma aan het gebruik van een rolstoel, ineens wordt je niet meer voor vol aangezien (dit snap ik echt niet, maar het gebeurd echt weet ik nu ook uit eigen ervaring). Tja, en na twee weken rolstoel gebruik ben ik er ook wel achter dat veel plekken nou niet bepaald rolstoel-vriendelijk zijn.

Mijn eigen keuze

Wat betreft de rolstoel ben ik er nog niet uit. Ik heb daarom een ergotherapeut gevraagd om met me mee te kijken. Wat betreft de rolschaatsen ben ik er zeker wel uit. Ik heb super coole Rio Rollers gevonden en een roze helm. Als het met mijn enkel weer beter gaat, ga ik ze zeker proberen. Dit is iets wat ik echt al heel lang wou, dus waarom probeer ik het niet gewoon. You only live once! Bovendien, ik hoef aan niemand te verantwoorden waarom ik op het ene moment in een rolstoel zit en het andere moment op rolschaatsen voorbij kom.  

Meisje op rolschaatsen strekt haar armen uit om evenwicht te bewaren

Heb jij ooit voor voor een rolstoel moeten kiezen?

Laat een reactie achter onder aan deze pagina


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.