Gezondheid,  Hulpmiddelen,  Lifestyle

Heb ik een rolstoel nodig?

Als je je dit afvraagt is de kans groot dat je inderdaad een rolstoel nodig hebt. Waarom? Omdat de vraag anders helemaal niet bij je opkomt. Een rolstoel is namelijk niet de makkelijke optie, zoals sommige mensen denken. Met een rolstoel loop (nou ja rol) je namelijk letterlijk en figuurlijk tegen veel drempels aan. Daarnaast is het vaak moeilijk om voor jezelf toe te geven dat je juist zonder rolstoel beperkter bent dan je zou willen. Toen ik zelf deze vraag Googelde, had ik eigenlijk al een rolstoel moeten hebben om mee te kunnen met dagjes uit. Dit blog heb ik vooral geschreven voor mensen die zelf overwegen of ze wel of niet een rolstoel nodig hebben. Het gaat dan om situaties die niet zo duidelijk zijn dat een rolstoel vanzelfsprekend is, zoals bij mensen die helemaal niet meer kunnen lopen.

Hoe kom je er achter of je een rolstoel nodig hebt?

De makkelijkste manier om te kijken of je een rolstoel nodig hebt, is het proberen. Misschien heeft iemand uit je omgeving een rolstoel die niet (veel) meer gebruikt wordt. Anders is het ook mogelijk om (gratis) een rolstoel te lenen via de zorgverzekering gedurende 6 maanden. Zo kun je kijken of het je überhaupt iets oplevert. Voor mij was dit zeker het geval. De eerste keer dat hij mee ging naar een museum kon ik na afloop nog staan. Echt een eyeopener was dat. Normaal zou ik dan al snel op zoek gaan naar bankjes, maar dat hoefde nu niet. Eenmaal thuis kon ik ook gewoon nog dingen in huis doen. Anders zou ik gelijk moeten liggen en dagen moeten bijkomen. Dus ja, de rolstoel leverde mij veel winst op.

Uiteindelijk is de belangrijkste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden: levert een rolstoel mij meer op dan dat het kost?

Let op: leenrolstoelen zijn lang niet zo comfortabel als opmaat gemaakte rolstoelen. Dus als je niet (de hele dag) in zo’n stoel kan zitten, dan betekend dit niet dat een rolstoel geen goede optie is. Daarom zou ik aanraden om de rolstoel eerst op wat kortere uitjes van 1 a 2 uur te proberen. Bijvoorbeeld een museum of een middagje winkelen zijn goede opties. Bovendien kun je in een leenrolstoel vaak niet lang zelf hoepelen en zijn ze vrij zwaar (ook om te duwen). Dit zijn ook factoren die je mee moet nemen bij het beantwoorden van de vraag: “levert een rolstoel mij meer op dan dat het kost?”.

Ik heb misschien een rolstoel nodig, wat nu?

Levert een rolstoel voor jou mogelijk winst op? Dan kan het een goed idee zijn om het hier over te hebben met je arts en therapeuten. Vooral een ergotherapeut kan hierbij behulpzaam zijn. Indien je nog geen ergotherapeut hebt kun je zelf naar iemand toe gaan, of je door je huisarts hiernaar laten verwijzen. Ik heb zelf dit laatste gedaan, omdat ik iemand wou die niet alleen maar met oude mensen werkt en die ook ervaring had op dit gebied. Bij de meeste zorgverzekeringen kun je zonder verwijzing bij een gecontracteerde ergotherapeut terecht. De eerste 8 uur worden vergoed vanuit de basisverzekering (kost eventueel wel eigen risico). Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra uren.

Samen met een ergotherapeut kun je verder onderzoeken wat een rolstoel voor jou kan opleveren. Ook kan de ergotherapeut samen met jou kijken aan welke eisen jouw rolstoel moet voldoen. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn op dit gebied zou ik dit zeker doen. Vaak sta je ook sterker bij de gemeente met een ergotherapeut naast je. Daarnaast kan een ergotherapeut een deel van het regelwerk van je overnemen. Omdat een rolstoel aanvraag wel even kan duren is het handig om hier niet te lang mee te wachten. Het duurt al snel een half jaar. Want, wanneer je de beslissing gemaakt hebt dat een rolstoel voor jou toch een goed idee is, dan wil je eigenlijk die rolstoel al hebben. Zelf heb ik daarom een Rollz Motion Performance gekocht om de tussentijd te overbruggen.

Tot slot

Uiteindelijk moet je zelf een keuze maken of een rolstoel voor jou op dit moment wat oplevert. Alleen jij kan dit voor jezelf bepalen. Misschien krijg je ook wel tegengestelde adviezen van artsen of therapeuten. Zij zien jou echter maar een uurtje op een consult en maken jouw niet de hele week, 24 uur per dag, mee. Misschien krijg je ook wel te maken met vooroordelen over een rolstoel uit je omgeving. Besef je dan dat deze mensen niet in jou schoenen staan en niet de gevolgen voelen van het over je grenzen heen gaan. Mijn advies is: als je denkt dat je misschien profijt kan hebben van een rolstoel, probeer het gewoon en kijk wat het je oplevert!

De Rollz Motion Performance was mijn eerste rolstoel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.