Hulpmiddelen,  Lifestyle,  Reviews

Getest: de Rollz Motion Performance Rollator en Rolstoel

Dit blog gaat over één van mijn favoriete hulpmiddelen: mijn Rollz Motion Performance 2-in-1 rollator en rolstoel. Het is al weer een tijdje geleden dat ik een blog postte over een hulpmiddel omdat het momenteel wat slechter gaat met mijn gezondheid. Juist daarom is mijn Rollz erg handig op dit moment.

Ellie met haar Rollz Motion Performance

Wat is het?

De Rollz Motion Performance is een buitenrollator die je heel gemakkelijk kan ombouwen in een duwrolstoel. Juist deze combinatie maakt de Rollz Motion (Performance) bijzonder. Door de handgrepen om te draaien, de voetensteunen te plaatsen en de rolstoelzitting omhoog te trekken heb je binnen een minuut je rollator omgebouwd tot rolstoel (zie onderstaand filmpje van de gewone Rollz Motion). Extra op Rollz Motion Performance ten opzichte van de gewone Rollz Motion zijn de luchtbanden, comfortabelere handgrepen, verstelbare voetsteunen, een kleine wig in de zitting en de dikkere bekleding van de armleuningen. Met behulp van accessoires kun je de Rollz nog verder uitbreiden. Zelf heb ik de 3-in-1 stokhouder/rolstoelpakkethouder/tassenhaak (gekregen) en de rugsteun, maar er zijn o.a. ook nog een bekerhouder, een reishoes, dienblad en tas te koop. Nieuw kost de Rollz Motion Performance 949 euro en de gewone Rollz Motion is 799 euro. Kijk voor meer info op Rollz.nl.

Demonstratie video van de Rollz Motion waar je kunt zien hoe je deze makkelijk ombouwt van rollator naar rolstoel.

Waarom heb ik de Rollz Motion Performance gekocht?

Zoals ik eerder schreef heb ik vorig jaar besloten dat ik zonder rolstoel te beperkt zou zijn op dagjes uit. Daarom had ik via de WMO een rolstoel aangevraagd eind juni 2020. Helaas heb je zo’n rolstoel niet zo maar en zijn leenrolstoelen zwaar en onhandig. Omdat we in september op vakantie wilden en toch iets nodig hadden keek ik om me heen en kwam ik dus de Rollz Motion tegen. Het design en de combinatie van een rolstoel met rollator sprak me gelijk aan, al was voor mij de stap naar een rollator eigenlijk nog groter dan een rolstoel. Het is toch iets wat ik vooral met oude mensen associeerde. De Performance versie van de Rollz Motion was toen nog niet heel lang uit, maar de verbeterde eigenschappen leken me erg handig, met name het extra comfort gaf voor mij de doorslag.

Eerste indruk

Ik kreeg de Rollz Motion Performance via DPD in een grote doos. In elkaar zetten was makkelijk met behulp van de duidelijke instructies. Ik vond de Rollz gelijk er mooi uit zien, en makkelijk in te klappen of om te bouwen. Samen met de ergotherapeut heb ik even gekeken welke hoogte instellingen van de handvaten het beste waren voor mij en mijn vriend. Zij kende de Rollz nog niet maar was ook enthousiast over de vele instelmogelijkheden. De rugleuning kan bijvoorbeeld nog aangepast worden met behulp van spanbanden. Hierna zijn we gelijk met de Rollz Motion Performance op pad gegaan. Ik had niet gedacht dat het lopen met een rollator zo fijn zou zijn. Ik ervaarde veel meer stabiliteit en toen ik moe was konden we de Rollz ombouwen in een comfortabele rolstoel. Hierdoor konden we en stuk verder lopen dan anders, wat super fijn was!

Reizen met de Rollz Motion Performance

De eerste echte beproeving van de Rollz Motion Performance was op vakantie naar Lübeck in Duitsland. We gingen met de trein, dus er moest veel bagage mee. Dit ging makkelijk door de zitting van de rolstoel uit te klappen, tassen over de armleuningen te doen en verder de rollator stand te gebruiken. Door de tassen had ik wel hulp nodig om de Rollz in de trein te tillen, maar met z’n tweeën was dit goed te doen. Wel moest ik er natuurlijk achter lopen, dus dit is alleen een optie als je het lopen redelijk vol houdt. Ingeklapt paste de Rollz tussen de stoelen van de trein, wat ook makkelijk was. Ook fijn was dat ik een stuk minder last van mijn schouders had dan andere jaren omdat ik nu geen rugzak op hoefde. Al met al ging de reis dus goed.

Dagtripjes

Eenmaal op vakantie hebben we ook veel plezier van de Rollz gehad. Met name in museums waar je steeds moet lopen en dan weer stilstaan hebben we de rolstoel functie veel gebruikt. Op dagtripjes liep ik vaak eerst een stuk en als ik moe werd bouwden we de rollator om in een rolstoel. Omdat Duitsland minder vlak is dan Nederland was het duwen / tegenhouden op de heuvels soms wel zwaar voor mijn vriend. Daarom hebben we de rolstoel functie vooral gebruikt op de vlakkere stukken. Ook tijdens het koken kon ik de rollator functie gebruiken om mijn been te ontlasten. Zelfs mijn vriend heeft hem even gebruikt als rustplek zodat ik even mijn gang kon gaan in een interieur winkel. Ik zou niet weten hoe we veel van deze uitjes hadden moeten doen zonder dit geweldige hulpmiddel!

Ervaringen met de Rollz Motion Performance het afgelopen jaar

Inmiddels heb ik de Rollz Motion iets meer dan een jaar en ik ben er nog steeds heel blij mee. Net als mijn andere hulpmiddelen hebben we hem een naam gegeven, Pegasus, omdat hij me op verschillende manieren helpt om verder te komen, lopen en rollen. Dit is ook waarom ik zijtasjes met vleugels heb gemaakt (van HEMA toilettassen). Helaas gaat het lopen nu minder goed dan vorig jaar. Daarom ben ik extra blij met de rollator functie en dat ik hem kan ombouwen. Op deze manier hoop ik zo lang mogelijk te blijven lopen en in beweging te blijven. Ik heb de Rollz Motion Performance zelfs al eens meegenomen op de fiets. Met grote fietstassen, een beetje til-hulp en een spin om hem vast te zetten ging dit heel goed. Zo kon hij makkelijk mee naar het station.

Over de kwaliteit ben ik ook zeer te spreken. Na een jaar gebruiken ziet de Rollz er nog steeds mooi uit en alles werkt nog steeds goed. Er zitten een paar kleine gebruikssporen in de lak, maar dat is niet storend. Bovendien kan je deze ook bijwerken met een lakstift die je via Rollz.nl kan kopen. Wat wel belangrijk is bij het gebruik, is dat je de banden regelmatig op moet pompen, anders gaat vooral het duwen in de rolstoel erg zwaar. Verder heb ik ook fietslampjes en kerstlampjes bevestigd aan de Rollz om ‘s avonds beter zichtbaar te zijn. Gelukkig krijg je de Rollz makkelijk de stoep op dankzij de drempelhulp en het redelijk lichte gewicht, want met een rolstoel/rollator kom je er achter dat de toegankelijkheid van Nederland nog behoorlijk verbeterd kan worden.

Vergelijking met andere hulpmiddelen

Uniek aan de Rollz is vooral de combinatie van twee functies, rollator en rolstoel (of drie als je de functie pakezel mee neemt). Inmiddels heb ik een heel wagenpark aan hulpmiddelen waarmee ik de Rollz Motion Performance kan vergelijken. Hieronder doe ik dat tenopzichte van andere rolstoellen en ten opzichte van andere rollators en een loopfiets.

De Rollz Motion Performance in vergelijking tot andere rolstoelen

Ten opzichte van een leenrolstoel, een basic rolstoel die je bij de hulpmiddelenuitleen krijgt, is de Rollz Motion Performance veel comfortabeler en stabieler. Nadeel is wel dat de Rollz echt alleen een duwrolstoel is, je kan niet hoepelen. De Rollz ziet er dan wel weer veel mooier uit dan zo’n lelijk grijze rolstoel. Iets wat ik zeker belangrijk vind. Omdat ik snel last van trillingen heb vind ik de Rollz Motion Performance zelfs comfortabeler dan mijn opmaat gemaakte handrolstoel zonder voorzetwiel op ruw terrein. Mijn handrolstoel heeft namelijk kleine harde voorwieltjes en de Rollz Motion Performance heeft luchtbanden. In mijn handrolstoel kan ik wel weer langer zitten omdat deze meer ondersteuning biedt in mijn rug en aan de zijkanten, wat logisch is. De Rollz is daarentegen weer veel makkelijker om mee te nemen. Mijn handrolstoel of elektrische rolstoel passen niet op de fiets en gaan ook veel moeilijker mee in de auto of het OV. Ten opzichte van een elektrisch aangedreven rolstoel mis ik bij de Rollz Motion Performance mijn zelfstandigheid omdat ik afhankelijk ben van degene die mij duwt. Maar wie weet komt hier in de toekomst snel verandering in, want onlangs plaatste Rollz een filmpje op Instagram van een Rollz Motion met elektrische aandrijving en besturing doormiddel van een joystick. Indien er nog test gebruikers nodig zijn houd ik me in ieder geval aanbevolen!

De Rollz Motion Performance in vergelijking tot andere rollators en een loopfiets

Ten opzichte van een basic rollator is de Rollz Motion Performance ook veel comfortabeler door de luchtbanden. Wel is de Rollz duurder (tenzij je natuurlijk voor een topmodel gaat) en iets groter en zwaarder. Als je alleen de rollator-functie wil gebruiken kun je echter ook het rolstoel-pakket thuis laten en eventueel de losse rugsteun gebruiken, wat al een hoop scheelt. Ten opzichte van een loopfiets kost lopen achter de Rollz meer energie, en er komt meer druk op je voeten, maar op erg hobbelachtige stukken verkies ik de Rollz. Daarbij gaat duwen in de Rollz makkelijker dan geduwd worden op de (Alinker) loopfiets. Kortom, de Rollz Motion Performance valt kwa functie en comfort tussen veel andere hulpmiddelen in.

Conclusie

De Rollz Motion Performance is een uniek hulpmiddel door een combinatie van functies. Hij is niet goedkoop, en wordt niet vergoed, maar voor mij is hij zeker de investering zeker waard. Voor een niet-opmaat gemaakt hulpmiddel scoort de Rollz Motion Performance erg hoog op het gebied van comfort en kwaliteit. Tevens is hij makkelijk te vervoeren. De Rollz Motion Performance is echt ideaal voor mensen die niet constant in een rolstoel hoeven te zitten, die nog redelijk kunnen lopen en die de rolstoel vooral willen gebruiken voor dagjes uit. Inmiddels val ik niet meer helemaal in die categorie, maar dankzij mijn Rollz kan ik hopelijk wel langer blijven lopen. Ik gebruik mijn Rollz na een jaar nog steeds vaak. Hij is nog steeds in goed staat en ik ben er nog steeds heel blij mee. Aan lopen achter een rollator ben ik inmiddels helemaal gewend. Dat de Rollz Motion Performance er mooi uit ziet helpt hier zeker bij! Mensen kijken er vanwege mijn leeftijd er wel vaak van op, maar ik krijg ook veel positieve opmerkingen en vragen van mensen die de Rollz ook er handig vinden lijken. Dankzij mijn Rollz Morion Performance heb ik de coolste rolstoel/rollator van de hele buurt!

Lijntekening van Katy Nash [@walking.on.wheels] van Ellie in haar Rollz Motion Performance rolstoel

Disclaimer: Door contact op te nemen met Rollz kon ik een zo goed al nieuw showmodel kopen waardoor ik iets goedkoper uit was. In ruil voor dit review heb ik het 3-in-1 stokhouder/tashaak en rolstoelpakkethouder asscessoire gratis gekregen. Uiteraard is dit review gebasseerd op mijn eigen mening na meer dan een jaar de Rollz Motion Performance te hebben gebruikt.

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.